Papużka falista

0
3441

Papużka Falista (Melopsittacus undulatus) jest jedną z najbardziej znanych papug na świecie. Większość z nas widziała ją w klatkach sklepów zoologicznych lub u znajomych. Krajem rodzimym papużki jest Australia, w której stanowi najliczniejszą grupę ptaków. Zasiedlają głównie obszary stepowe i należą do koczowników. Gdy na zajmowanym obszarze zabraknie jedzenia przenosi się w miejsce bogatsze w pokarm. Za jednym razem migrują wtedy dziesiątki a nawet setki tysięcy osobników. Jest jedną z najmniejszych papug.

Papuzka falista
Papużka falista (Melopsittacus undulatus)

Jaki charakter ma Papużka Falista?

Papużka falista jest bardzo towarzyskim i przyjaznym ptakiem dlatego hodując w domu powinno się trzymać je przynajmniej parami, w końcu w naturze najlepiej czuje się w grupie. Hodowla w parach ma jeszcze jedną zaletę. Papużki pomagają sobie wzajemnie w higienie piór. Papużki faliste są ciekawskie świata i każdą nową rzecz oglądają starannie z każdej strony.

Jaka klatka dla Papużki Falistej?

Ponieważ są to małe zwierzątka można śmiało im kupić klatkę o długości 60-80cm warto jednak nie skazywać ich na ciasnotę i postarać się o maksymalnie największą klatkę jaką możemy zaakceptować w swoim otoczeniu. W przypadku gdy chcemy rozmnożyć parkę trzeba dokupić budkę lęgową i przymocować do klatki.

Papużki Faliste mogą również przebywać w wolierach, zarówno wewnętrznych jak i zewnętrznych. W tych ostatnich po okresie aklimatyzacji mogą przebywać praktycznie cały rok. Gdy chcemy by papużki zimowały w wolierze należy ją odpowiednio do tego dostosować. Ważnym elementem jest wykonanie drewnianego postumentu, na którym papużki będą mogły nocować bez obawy o odmrożenie nóg. Warto także wydzielić część woliery i ją zadaszyć lub wręcz wstawić drewnianą komorę. Ze względu na szybko zapadające zimą ciemności należy również zadbać o jakieś oświetlenie. Nie musi być ono dużej mocy. Wystarczy takie, żeby papugi orientowały się w otoczeniu i widziały gdy ktoś się będzie zbliżał do woliery.

Czym żywi się Papużka Falista?

W naturalnych warunkach żywi się nasionami traw oraz czasami owadami, owocami czy też zielonymi częściami roślin. Podobna dieta powinna być zachowana w warunkach domowych. W sklepach zoologicznych można kupić szereg różnych mieszanek ziaren przygotowanych specjalnie do tego gatunku. Pokarm powinien być odpowiednio zbilansowany i zmieniony na czas lęgu i odchowu młodych.

Czy łatwo oswoić Papużkę Falistą?

Zdecydowanie tak. Papużki z którymi mamy do czynienia pochodzą z hodowli (nie z wolności) i praktycznie od samego początku zaznajomione są z ludzkim zapachem i sylwetką. Im wcześniej rozpoczniemy oswajanie tym lepiej. Rozpocząć można od prób jej karmienia. Bardzo wolno można zatknąć między pręty klatki kawałek jabłka. Papużka się do niego przyzwyczai. Przyzwyczai się również do miejsca, w które jabłko wkładamy. Po jakimś czasie można starać się podstawiać w to samo miejsce kawałek jabłka ale tym razem ciągle trzymając je w palcach. Jeśli papużka podejdzie jeść to już połowa sukcesu za nami. Po kolejnych kilku dniach można próbować włożyć dłoń do klatki (smakołyk mile widziany). Papużka przyzwyczai się do dłoni i zacznie na nią wchodzić. Stopniowo można zacząć wyciągać papużkę poza klatkę. Uprzedźmy przedtem domowników. Bywały sytuacje, że w naszym pokoju okna i drzwi były pozamykane, ale w pewnym momencie ktoś wchodził zwalniając jednocześnie papużce drogę do otwartych drzwi balkonowych.

Jak rozróżnić płeć Papugi Falistej?

W przypadku tego gatunku sprawa jest bardzo prosta. Należy uważnie przyjrzeć się kolorowi woskówki: niebieska u samca, brązowa u samicy

Jak rozmnożyć Papużkę Falistą?

Papużki faliste należą do łatwych w utrzymaniu i rozmnażaniu ptaków. Swoją dojrzałość osiągają po 4 miesiącach. Po tym czasie, jeśli w klatce mamy dobraną parkę oraz odpowiednie warunki może dojść do lęgów. Budka lęgowa o wymiarach 15x15x20 i odpowiednim dnie powinna zostać stabilnie przyczepiona do klatki. Warto nasypać do niej garść wiórów, które posłużą papużkom za materiał z którego będą oczyszczać budkę. Zmiana diety na bogatą w minerały wpłynie na chęć do lęgów. Po tygodniu od zamontowania budki samica zacznie przesiadywać w budce. W tym czasie samiec rozpoczyna świergotać i dokarmiać siedzącą samicę. Po kolejnych ok 14 dniach dochodzi do zniesienia pierwszych jaj. Kolejne znosi w przerwach dwudniowych. Można w tym czasie dosypać wióry, których tym razem już nikt z budki nie usunie. Inkubacja trwa zwykle 18-20 dni. Po tym czasie zaczną kolejno wykluwać się młode. Są one całkowicie pozbawione piór oraz nic nie widzą. W tym czasie podajemy papużkom owoce, warzywa, posiekane jajko na twardo oraz kiełki. Po miesiącu czasu młode papużki zaczynają kolejno opuszczać budkę. Gdy to nastąpi należy po ok 14 dniach odseparować od nich rodziców. Pierzenie następuje po 2-3 miesiącach od opuszczenia budki. Wraz z jego zakończeniem papużki osiągają dorosłość.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here